Vad är kreditkort?

Vad är kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalningsalternativ som gör det möjligt för konsumenter att köpa varor eller tjänster på kredit. Det ger också konsumenten möjlighet att låna pengar upp till sin utgiftsgräns, med ränta som tas ut efter varje köp.

Kreditkort är ett enkelt sätt för människor utan sparkonton, checkkonton eller kontanter att göra inköp som de behöver nu men inte har råd med just nu. De kan också användas för nödsituationer och andra oförutsedda omständigheter. Att ta ut pengar från ditt kreditkortskonto bör endast ske när det är absolut nödvändigt!

Kreditkort är en av de mest populära typerna av finansiella instrument eftersom de erbjuder många fördelar jämfört med betalkort och checkar, t.ex. skydd mot bedrägerier och program för belöningspoäng.

Hur fungerar ett kreditkort?

Kreditkort är ett sätt att låna pengar. Ett kreditkort gör det enkelt att köpa saker eftersom du inte behöver ha kontanter eller pengar på ditt konto. Du kan använda ditt kort när du handlar på nätet, i fysiska affärer och även på resan när du är utomlands.

Det är säkrare att använda sig av ett kreditkort än att bära med sig massor av kontanter och ger ofta ett visst skydd mot stöld.

Men kreditkort har också en hel del nackdelar som kan kosta dig en förmögenhet om du inte är försiktig!

När du betalar med ditt kreditkort så får du efterhand en faktura på allt som du handlat med det. Det som är bra är alltså att du slipper ligga ute med pengarna du handlar för, men detta kommer givetvis med en hake.

Haken är att ifall du inte betalar din kreditkortsfaktura i tid så kommer du att behöva få betala ränta på det du handlat för.

De flesta kreditkort idag erbjuder räntefria dagar så om du betalar din kreditkortsfaktura inom exempelvis 25-50 dagar så behöver du inte betala något extra.

Det kraftfulla med ett kreditkort är alltså ifall du betalar din räkning inom den utsatta tiden så kan du tjäna in bonus och förmåner helt utan någon kostnad. Problemen uppstår ifall du glömmer bort att betala din kreditkortsfaktura.

Risker med att använda kreditkort

Ett kreditkort har också många nackdelar som kan kosta dig en förmögenhet om du inte är försiktig! När du betalar med ditt kreditkort får du en räkning för allt du har handlat för i efterhand. Det positiva är att du inte behöver ha tillgång till de pengar du spenderar, men det finns en hake – den är att om du inte betalar din kreditkortsräkning i tid kommer ränta att ackumuleras på det du spenderat.

Med ett kreditkort lånar du pengar från banken för att kunna spendera dem nu. Banken tar betalt för det lånet. Du får en räkning med hur mycket du lånat, men det är inte allt! Om du inte betalar din kreditkortsräkning i tid kommer räntan att ta ut mer pengar på det du spenderade tidigare och räntan stiger. Det betyder att det är viktigt att du betalar dina räkningar i tid!

Ju längre tiden går med att du inte betalar din kreditkortsfaktura desto högre blir kostnaden och avgifterna som du behöver betala på dina kreditkortsskulder. Den bästa planen är alltså att betala dina kreditkortsräkningar i tid varje månad.

Mitt bästa tips är att alltid ha så mycket pengar på ditt vanliga konto tillgängligt som du vet att du ligger ute med på ditt kreditkort innan kreditkortsräkningen kommer. Då är du alltid förberedd för att betala ditt kreditkorts faktura i slutet på månaden.

Hur man undviker riskerna med att använda ett kreditkort

  1. Känn till din kreditgräns och håll dig inom den
  2. Köp inte saker du inte behöver med kreditkortet – spara pengarna istället
  3. Kontrollera dina kontoutdrag varje månad för att se till att allt är korrekt
  4. Betala tillbaka pengarna på din kreditkortsfaktura i tid!

Det är väldigt enkelt att använda kreditkort, men det kan vara ganska svårt att inte spendera för mycket pengar på kreditkorten.

Människor hamnar ofta i skuldproblem när de inte har tillräckligt med pengar för dagliga behov och nödvändigheter vilket leder till att de skjuter upp sina betalningar på kreditkortet – eller ännu värre missar förfallodagen för kreditkortsräkningen!

För att undvika detta problem bör du alltid ha tillräckligt med pengar på kontot så att du kan betala av kreditkortsräkningen i slutet av varje månad. Undvik att skuldsätta dig med ditt kreditkort

Känn till din budget och håll dig till den. Om du vill köpa något på internet, se till att det inte kostar mer än vad du har på ditt konto!

Spendera inte pengar du inte har råd att återbetala – spara så mycket som möjligt för saker som nödsituationer och oväntade utgifter i stället för att spendera allt på en gång.

Kontrollera att ditt månadsutdrag är korrekt varje månad, så att du vet hur mycket pengar du har spenderat på korten varje dag i månaden. Om du inte gör detta kan det finnas misstag i vad som debiterats – eller kanske extra dragningar som skett. Ibland kan vissa butiker råka dubbeldebitera dig. Då är det bäst att du kontaktar din kreditkortsutgivare som kan lösa problemet åt dig.

Lämna en kommentar